Yoga

De reis naar yoga en naar jezelf…

Video afspelen

Ik wil je graag mee op reis nemen…..

De reis naar yoga en naar jezelf…

Mijn eigen yogareis begon zo’n 25 jaar geleden toen ik met een groepje vriendinnen eens een les ging proberen in een studio in Maastricht. Yoga was toen nog niet zo bekend als nu. Ik was alles behalve flexibel. De mythe die je hoort dat je flexibel moet zijn om yoga te beoefenen. Ik zat in die tijd ook veel in mijn hoofd. Altijd maar druk en met 100 dingen tegelijk bezig. Moeilijk om de rust in mezelf te vinden. Tijdens de les was ik druk in de weer met alle nieuwe yogaposes te proberen zo goed mogelijk te doen. En dan nog die ademhaling erbij! Hierdoor had ik geen tijd om na te denken en aan het einde van de les voelde mijn lichaam als herboren en mijn geest was helemaal kalm. Wauw! Dit wil ik vaker ervaren. Zo is mijn liefde en passie voor yoga geboren.

Vlak erna ging ik alleen op reis en heb ik overal yogaplekken bezocht op de bestemmingen waar ik was. Dit maakte mijn reis nog mooier. In de buitenlucht yoga beoefenen op de mooiste plekken op aarde. Op een dakterras van een hostel in Spanje tot op de Gili Islands bij Bali. Vol bewondering keek ik naar de flexibele yogadocente. Nu heel wat jaren later wil ik mijn passie met de wereld delen en anderen stimuleren yoga te gaan beoefenen. Je hoeft dus niet flexibel te zijn, iedereen kan yoga doen en ik wil je laten ervaren wat yoga voor je lichaam en geest kan doen.

Voordelen yoga

Het is niet voor niets dat Yoga steeds meer ingezet wordt als natuurlijk geneesmiddel en de voordelen van yoga wetenschappelijk zijn onderbouwd. Ik zal een aantal van deze voordelen voor je benoemen. Wil je eens een korte les proberen of nog meer over yoga ontdekken dan nodig ik je uit om mijn blogs te lezen en gratis een online les mee te doen.

Yoga is afgeleid van het woord ‘yuji’, Sanskriet voor eenheid, en is een eeuwenoude oefening die je geest en lichaam samenbrengt. Het beoefenen van yoga kan veel voordelen hebben voor zowel de mentale als fysieke gezondheid.

* Het kan stress verminderen

Yoga staat erom bekend dat het stress vermindert en helpt ontspannen. Meerdere onderzoeken hebben zelfs aangetoond dat het de afgifte van cortisol, het voornaamste stresshormoon, vermindert. Yoga alleen, of in combinatie met andere methodes om stress te verminderen, zoals meditatie, kan een krachtige manier zijn om stress buiten de deur te houden.

* Vermindert angstgevoelens

Veel mensen beginnen met het beoefenen van yoga om beter om te kunnen gaan met angstgevoelens.

* Kan ontstekingen remmen

Yoga kan dus goed zijn voor de mentale gezondheid, maar sommige onderzoekers stellen dat yoga ook voor minder ontstekingen kan zorgen. Een ontsteking is een normale immuunrespons, maar chronische ontstekingen kunnen bijdragen aan ontstekingsziektes, zoals hartziekte, diabetes en kanker

* Kan de hartgezondheid verbeteren

Van het pompen van het bloed tot het bevoorraden van weefsels met belangrijke voedingsstoffen, het hart is een essentieel onderdeel van je algehele gezondheid. Onderzoeken tonen aan dat yoga de hartgezondheid kan verbeteren en verschillende risicofactoren voor hartziekte kan verminderen.

* Verbetert de levenskwaliteit

Yoga wordt steeds vaker ingezet als aanvullende therapie om de levenskwaliteit voor veel mensen te verbeteren.

* Kan depressie weren

Sommige studies tonen aan dat yoga als antidepressivum kan werken en symptomen van depressie kan helpen verminderen. Dit kan komen doordat yoga de cortisolwaarden kan verminderen, een stresshormoon dat serotonine beïnvloedt, de neurotransmitter die vaak in verband wordt gebracht met depressie

* Kan chronische pijn verminderen

Chronische pijn is een aanhoudend probleem waar miljoenen mensen last van hebben en wat allerlei verschillende oorzaken kan hebben, van verwondingen tot artritis.

* Kan de slaapkwaliteit verbeteren

Een slechte slaapkwaliteit is onder andere in verband gebracht met obesitas, een hoge bloeddruk en depressie. Studies tonen aan dat het dagelijks beoefenen van yoga de slaap bevordert. Yoga verhoogt de afgifte van melatonine, een hormoon dat het slaap- en waakritme reguleert. Yoga heeft ook een duidelijk effect op angst, depressie, chronische pijn en stress, allemaal veel voorkomende veroorzakers van slaapproblemen.

* Verbetert de flexibiliteit en balans

Veel mensen doen aan yoga om leniger te worden en voor meer balans. Onderzoek heeft uitgewezen dat het je prestaties kan verbeteren door specifieke poses die een beroep doen op je flexibiliteit en balans. Het dagelijks beoefenen van 15-30 minuten yoga kan een groot verschil maken voor mensen die meer flexibiliteit en balans willen.

* Kan de ademhaling helpen verbeteren

 Bij yoga worden veel verschillende ademhalingsoefeningen gebruikt die je ademhaling en longfunctie kunnen verbeteren

* Kan migraine verlichten

Studies tonen aan dat yoga de nervus vagus kan stimuleren en de intensiteit en het aantal aanvallen kan verminderen.

* Bevordert goede eetgewoonten

Mindful eten, ook bekend als intuïtief eten, is een concept dat aandachtig eten stimuleert. Het gaat erom dat je aandacht geeft aan de smaak, geur en structuur van je eten en aan gedachten, en gevoelens of sensaties opmerkt terwijl je eet. Deze oefening kan gezonde eetgewoonten stimuleren die de bloedsuikerspiegel stabiel houden, gewichtsverlies bevorderen en eetstoornissen behandelen.

* Het kan je sterker maken

Behalve dat je er flexibeler van kan worden kan yoga je ook sterker maken. Er zijn zelfs bepaalde poses in yoga die zijn bedoeld om je sterker te maken en spieren op te bouwen.

Scroll naar boven